Aktiviti Selepas UPSR - Mengukur Kelapa menggunakan Pengukur tradisional (kukuran) serta memasak kuih Buah Melaka
Ianya ialah
sejenis alat yang bergerigi. Digunakan untuk mengukur dan mengikis isi kelapa. Kukuran
merupakan alat yang tidak mungkin dapat dipisahkan dengan masyarakat Melayu
tradisional kerana sebahagian besar resepi masakan masyarakat Melayu
menggunakan santan kelapa.
Ia
merupakan salah satu alat terpenting dalam kehidupan masyarakat Melayu
terutamanya di kawasan kampung.
Kuih Buah
Melaka (Onde-Onde)
Merupakan
sejenis kuih yang dibuat daripada tepung pulut. Bahagian tengah adunan tepung diisikan dengan
gula Melaka lalu digentel menjadi bebola kecil.
Kemudian, bebola dijerang dalam air.
Buah Melaka yang masak akan timbul atas air. Toskan dan salutkan dengan
parutan kelapa bersama secubit garam.
Aktiviti
Tahun 6 - Proses Literasi Maklumat
Sebelum
Mencari maklumat tentang alat untuk mengukur kelapa tradisional
Mencari resipi "Buah Melaka" daripada buku dan internet
Semasa
Persediaan alatan untuk mengukur kelapa
Aktiviti mengukur isi kelapa
Penyediaan bahan untuk memasak Onde-Onde
Menghiaskan meja makan mengikut kreativiti sendiri.
Sesi perbincangan dan refleksi mengenai aktiviti mengukur kelapa dan memasak B.Melaka.
Makan bersama ahli kumpulan
Pengumuman pemenang.
Sesi bergambar
No comments:
Post a Comment